header-img.jpg

yelmer.com

Lola-Judd Paul Ricard Yelmer Buurman opzij.jpg

Results last race

Alles

  1. Herberth Motorsport - Porsche 991 GT3 R
  2. Manthey Racing - Porsche 991 GT3 R
  3. Black Falcon - Mercedes AMG GT3 - Yelmer

Kalender

Alle items

Indrukwekkend debuut Yelmer in de Le Mans Series

01-04-2012

In de seizoensopener van de European Le Mans Series, de 6-uur van Le Castellet (Fr), heeft Yelmer Buurman een overdonderende entree gemaakt. Hij begon met de, voor hem nog onbekende, Lola-Judd sportwagen naar de eerste startrij te trainen, om vervolgens geruime tijd de race aan te voeren. De Ubbergense coureur finishte met zijn langzamere Engelse teamgenoten als derde.

Alles was nieuw voor Yelmer Buurman en zijn Stratus Grand Prix team op het circuit van Paul Ricard. Het Ierse team was nieuw in de wereld van de endurance sportwagenraces, de auto, de Lola–Judd B12/80 Coupé was nieuw en de drie coureurs, Yelmer Buurman, Alexander Sims en Dean Stirling hadden ook nog nooit met een dergelijke auto gereden. Het belette Buurman niet om al van de eerste minuut indruk te maken. Met slechts een vijftiental trainingsronden achter de rug stuurde hij de auto naar de eerste startrij, op slechts drietiende van pole.

Bij de start leverde Buurman ook al een huzarenstuk af door de ervaren Mathias Beche te overrompelen en brutaal de leiding te nemen. Vervolgens wist hij Beche met een uitgekiende racetactiek achter zich te houden, daarbij handig gebruik makend van de slipstream van langzamere GT-wagens. Pas bij de eerste pitstop kwam er verandering in de rangorde. Bij het nog onervaren Stratus Grand Prix team duurde de stop, met een tankbeurt gevolgd door een bandenwissel, veel te lang, waardoor Buurman naar de derde plaats terug zakte. In de volgende rijbeurt van 50 minuten werkte hij zich weer op tot aan de staart van de leidende Oreca-Nissan van Beche maar de kop weer overnemen op het snelle circuit van Paul Ricard bleek net een horde teveel. Na drie rijbeurten gaf hij de auto over aan zijn Britse teamgenoten, die helaas nog een positie zouden verliezen. Desondanks werd de derde plaats met groot enthousiasme gevierd. “Voor een debuterend team is een podiumplaats tussen al die ervaren ploegen natuurlijk al iets bijzonders. En om zelf het eerste uur op kop te rijden terwijl je nog nooit in zo’n klasse hebt gereden is ook echt gaaf. Daarbij stapte ik na bijna twee en een half uur racen nog zo fit als een hoentje uit de auto. Ik denk dat ik hier in dit wereldje wel een punt heb gezet”, aldus Buurman, die momenteel een aantal opties voor de rest van het seizoen tegen elkaar aan het afwegen is.    

Uitslag European Le Mans Series race 1
1. Beche/Thiriet (Fra, Oreca 03-Nissan) 189 ronden in 6uur 00’53”302; 2. Sarazin/Micassian/Marroc (Fra, Oreca 03-Nissan) op 1 ronde; 3. Buurman/Sims/Stirling (Ned/Eng/Eng, Lola-Judd) op 1 ronde; 4. Brundle/Kimber-Smith/Ordoñez (Eng/Eng/Spa, Zytec-Nissan) op 1 ronde.


2018,8,02,12,00

countdown to next race   D 00H 00M

close modal