header-img.jpg

yelmer.com

web LM8.jpg

Results last race

Alles

  1. Herberth Motorsport - Porsche 991 GT3 R
  2. Manthey Racing - Porsche 991 GT3 R
  3. Black Falcon - Mercedes AMG GT3 - Yelmer

Kalender

Alle items

Yelmer valt met pech uit in 24-uur van Le Mans

17-06-2012


Bij zijn eerste deelname aan de beroemde 24-uur van Le Mans heeft Yelmer helaas de finish niet gehaald. Na bijna 18 uur racen viel de Lola B12/80-Judd plotseling stil met een electronisch probleem.

Met honderdduizenden toeschouwers rond het 13,6 km lange circuit ging het 56 auto’s tellende veld van start. Yelmer had voor het Status Grand Prix team de start genomen maar kwam al na een kwartier de pits in, met een totaal gebrek aan grip op de achteras. “Je moet vierentwintig uur racen, dus ik nam het zekere voor het onzekere en kwam maar meteen naar binnen”, legde de Ubbergense coureur uit, die na een inspectie van bijna een kwartier als 20e en laatste in de LMP2-klasse weer de baan op kwam. Daarna ging het hard naar voren maar na bijna twaalf uur racen kwam de Lola – inmiddels weer 8e - met schade de pits in, nadat Alexander Sims in de vangrail was beland. Drie kwartier duurde de reparatie, waarmee een eervolle klassering sowieso buiten bereik was. Sims, Romain Ianetta en Yelmer bleven evenwel vol enthousiasme door racen en werkten zich weer naar voren op. Helaas kwam om acht uur in de ochtend een eind aan de race toen de auto plotseling stil viel. Door een defecte dynamo was de accu ontladen en ondanks pogingen van Yelmer - op afstand gecoacht door zijn raceingenieur – om de boel weer aan de praat te krijgen, kwam de auto niet meer op gang. “Heel jammer dat het zo is geëindigd. Ik denk dat we toch redelijk hoog in het klassement hadden kunnen finishen. De snelheid zat er tenminste goed in”, treurde hij. Desondanks mocht hij op een bijzondere ervaring terugblikken. “Wij als team en ik zelf ook hebben heel veel geleerd. Je maakt constant weer iets anders mee. Kom je op een bocht aan zetten, zie je een enorme rookpluim. Je weet dan niet of iemand zijn motor heeft opgeblazen en de baan vol olie ligt of zich gewoon verremd heeft. En in het donker racen met al die verschillende snelheden vergt opperste concentratie. Dat zie je maar weer aan Alexander, die er ’s nachts is af gegaan. Jammer dat we daarmee zoveel tijd hebben verloren. Maar het is wel een enorme belevenis geweest. De massa’s mensen, de rijdersparade in hartje Le Mans, de sfeer, alles is er bijzonder. Samen met mijn GP2 race in Monaco is dit voor mij een absoluut hoogtepunt. En nu maar hopen dat ik er volgend jaar weer bij kan zijn”.

De eerste drie plaatsen waren voor het LMP1 fabrieksteam van Audi, dat na het al snel uitvallen van de twee Toyota’s geen concurrentie meer had. De echte spanning zat in de LMP2-klasse waarin dus ook Yelmer reed. Daar werd 24 uur lang heftig strijd geleverd.

Uitslag 24-uur van Le Mans
1. Lotterer/Fässler/Treluyer (Audi R18E Hybrid)  379 ronden; 2. McNish/Capello/Kristensen (idem) op 1 ronde; 3. Jarvis/Bonanomi/Rockenfeller (Audi R18) op 3 ronden, 4. Prost/Jani/Heidfeld (Lola B12/60 Coupé-Toyota) op 12 ronden; 5. Gene/Dumas/Duval (Audi R18) op 13 ronden; 7. Portolichio/Dalziel/Kimber-Smith (HPD-Honda, 1e LMP2) op 24 ronden


2018,8,02,12,00

countdown to next race   D 00H 00M

close modal