header-img.jpg

yelmer.com

BF_Blancpain_Barcelona_SM_AklYazbeck_059.jpg

Results last race

Alles

  1. Herberth Motorsport - Porsche 991 GT3 R
  2. Manthey Racing - Porsche 991 GT3 R
  3. Black Falcon - Mercedes AMG GT3 - Yelmer

Kalender

Alle items

Yelmer Buurman met racewinst naar kampioenstitel

14-10-2018

UBBERGEN (14 oktober 2018) – De strijd om de kampioenstitel in de Blancpain GT Series Endurance Cup, waarschijnlijk het belangrijkste GT-kampioenschap ter wereld, werd pas beslist tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, de drie-uursrace op het Circuit de Barcelona-Catalunya in het Spaanse Montmeló. De overwinning in de race was voor coureur Yelmer Buurman en zijn teamgenoten in de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3, de Duitsers Maro Engel en Luca Stolz, genoeg om de titel voor zich op te eisen. “We hebben er in de race keihard voor moeten werken, dus de voldoening is des te groter”, verklaarde Buurman na afloop. De titelwinst is echter nog voorlopig in afwachting van de uitslag van een beroepszaak.

Met een totaal van 53 ingeschreven auto’s was de competitie tijdens de slotronde van de vijf races tellende Blancpain GT Series Endurance Cup bijzonder sterk. Yelmer en zijn teamgenoten kwamen na het seizoenshoogtepunt, de 24 Uur van Spa eind juli, als tweede in de tussenstand naar de afsluitende wedstrijd in Spanje. Daar verschafte Yelmer, Maro en Luca het team de best mogelijke uitgangspositie door in de kwalificatie de pole-position voor zich op te eisen.

Bij de start van de race hield Maro de leiding en dat bleek achteraf de sleutel tot het succes te zijn”, vertelde Yelmer naderhand. “Aanvankelijk konden we een aardig gat slaan, mede omdat de rest van het veld vast zat achter een auto, die de boel flink ophield. Na Maro nam Luca het stuur over en tijdens zijn stint was er een ‘full course yellow’ (neutralisatie, red.), die al snel werd omgezet in een safety-car-fase, waardoor het hele veld weer bij elkaar kwam. Ik stapte in voor de slotstint, maar net nadat wij onze pitstop hadden gemaakt, was er weer een ‘full course yellow’, waardoor teams die op dat moment stopten, een voordeel hadden, omdat ze relatief minder racetijd verloren. Zo kwam ik heel even op de tweede plaats terecht, maar na de herstart kon ik snel de leiding weer heroveren. Vervolgens was er nog drie keer een ‘full course yellow’, gevolgd door safety-cars, maar ik kon telkens de aanvallen afhouden en onze positie verdedigen, waardoor we uiteindelijk als winnaars werden afgevlagd. We hebben het bepaald niet cadeau gekregen!”

Met de overwinning in Spanje zijn Yelmer en zijn teamgenoten kampioen in de Blancpain GT Series Endurance Cup, de hoogst aangeschreven internationale GT-competitie. “Een prestatie waar we met elkaar enorm trots op kunnen zijn”, aldus Yelmer. “Voor mij is dit mijn eerste kampioenstitel in de autosport,na afzonderlijke successen als de beide overwinningen in de 24 Uur van Dubai in 2015 en dit jaar, ook met Black Falcon.”

Naderhand kwam vanuit de wedstrijdleiding het bericht, dat de winnende Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 van Yelmer en zijn teamgenoten uit de uitslag was gehaald vanwege een stukje tape onder de motorkap. Yelmer: “Een detail, waarbij er geen sprake is van enig voordeel. Vandaar dat het team dan ook in beroep is gegaan tegen deze beslissing.” Totdat in de beroepszaak een uitspraak is gedaan, blijft de uitslag voorlopig.

Voor Yelmer is het raceseizoen nog niet ten einde: hij neemt in ieder geval nog deel aan een van de resterende wedstrijden in het Duitse VLN-lange-afstandaskampioenschap op de Nürburgring en de 24-uursrace op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, medio november.


2018,8,02,12,00

countdown to next race   D 00H 00M

close modal