header-img.jpg

yelmer.com

0594ce90-0a6a-458e-9896-9a389d33093e.jpeg

Results last race

Alles

  1. Herberth Motorsport - Porsche 991 GT3 R
  2. Manthey Racing - Porsche 991 GT3 R
  3. Black Falcon - Mercedes AMG GT3 - Yelmer

Kalender

Alle items

Yelmer op titelkoers na seizoenshoogtepunt in Spa

31-07-2018

Niet alleen afgelopen weekeinde, maar ook de week ervoor kwam Yelmer al in actie op het Grand Prix-circuit in de Belgische Ardennen. Toen reed hij een twee-uursrace voor het Brits GT-kampioenschap, waarin hij dit jaar met een Mercedes-AMG GT3 uitkomt, die hij deelt met de Brit Lee Mowle. “Het ging in Spa heel behoorlijk, al merkten we wel dat sommige andere auto’s zo’n zes mijl, dus tien kilometer per uur sneller reden op het rechte stuk. Dat is in Spa een aanmerkelijk verschil. Zo grepen we uiteindelijk net naast het podium en eindigden als vierde.” In de tussenstand van het kampioenschap staan Buurman en Mowle ook op de vierde plaats met een halve punt achterstand op de derde plaats en vier punten achterstand op de tweede positie. Er staan nog twee wedstrijden op het programma, komend weekeinde op het lange circuit van Brands Hatch en op 22 en 23 september op Donington Park.
 
Uiteraard was de 24-uursrace in Spa een evenement waar Yelmer al lang naar uitkeek. Met 13 verschillende merken in het veld van in totaal 63 auto’s was de bezetting uitermate sterk. “Het was voor Maro, Luca en mijzelf ook bijzonder om in een Mercedes-AMG GT3 in de kleuren van ‘320 changes direction’ te rijden, de stichting van Talinda Bennington, de weduwe van zanger Chester Bennington van Linkin Park. Met haar stichting probeert ze meer aandacht te krijgen voor mensen met psychische problemen en het taboe hierop te doorbreken. Ik heb haar twee jaar geleden in Spa leren kennen, toen wij met de Linkin Park-Mercedes reden. Nu was Talinda ook zelf weer in Spa aanwezig, ze zwaaide de startvlag voor de race en was ook regelmatig bij ons in de box.”
 
Al in de kwalificatie werd duidelijk dat de Mercedes-AMG GT3’s niet de snelste auto’s in het veld waren. “We moeten het hebben van een goede strategie, en ook wat geluk hebben met neutralisaties en pitstops”, wist Yelmer. De Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 vertrok uiteindelijk vanaf de 13e startplaats. Met goede, constante rondetijden en foutloze pitstops wist het team zich al snel op te werken naar de top tien en in de avonduren zette het rijderstrio de opmars gestaag voort.
 
“Zeker in de nacht, toen het wat afkoelde, deed de auto het uitstekend en zo reden we op een bepaald moment ook in de top drie”, berichtte Yelmer. “Er waren wel heel veel neutralisaties in de vorm van ‘full-course yellows’ en safety-car-fases. In de nacht werd de race zelfs een tijdlang onderbroken nadat twee auto’s een zwaar ongeval hadden beleefd.” Gedurende de nacht en de hele zondagochtend bleef de Mercedes op podiumkoers, maar uiteindelijk leidde een ‘full-course yellow’ met nog ongeveer 2,5 uur te gaan tot een verlies van twee plaatsen. Yelmer: “Wij hadden toen net onze stop gemaakt, terwijl anderen konden profiteren van die neutralisatie om binnen te komen en daaroor minder tijd verloren. Zo eindigden we dus als vijfde, wat een beetje jammer is, als je zo lang zicht hebt op een podiumplaats. We waren wel het beste Mercedes-team en hebben voor onszelf de wetenschap dat we een foutloze race hebben gereden: geen straffen, geen schade, niks kapot.”
 
Dankzij hun goede optreden bij de klassieker in Spa, waar niet alleen aan het eind, maar ook na zes en twaalf uur in de wedstrijd kampioenschapspunten te verdienen zijn, klommen Yelmer en zijn teamgenoten op naar de tweede plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap van de Blancpain GT Series Endurance Cup. De achterstand op de leider bedraagt nog slechts één punt. “De finale vindt op 30 september in Barcelona plaats. Dat is een circuit waar de Mercedes-AMG GT3 het normaal gesproken altijd goed doet. Daar willen we dus de titel binnenhalen”, kondigt hij aan.


2018,8,02,12,00

countdown to next race   D 00H 00M

close modal