header-img.jpg

yelmer.com

BF_SM_N24H_2018_AklYazbeck_126.jpg

Results last race

Alles

  1. Herberth Motorsport - Porsche 991 GT3 R
  2. Manthey Racing - Porsche 991 GT3 R
  3. Black Falcon - Mercedes AMG GT3 - Yelmer

Kalender

Alle items

Yelmer steelt de show in 24 Uur Nürburgring

16-05-2018

NÜRBURG/UBBERGEN (16 mei 2018) – ‘Flying Dutchman!’ Met deze woorden begroette Tobias Moers, bestuursvoorzitter van Mercedes-AMG, afgelopen zondag Yelmer Buurman na afloop van de 24-uursrace op de Nürburgring. Met een magistrale slotstint onder zware omstandigheden wist Yelmer in de Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 5 van het Duitse Mercedes-AMG Team BLACK FALCON de derde plaats veilig te stellen. Daarmee was hij tevens de best geklasseerde Nederlander in de Duitse lange-afstandsklassieker.

De 24-uursrace op de Nürburgring, officieel het ‘ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring’, die afgelopen weekeinde zijn 46e editie beleefde, is een race van superlatieven. Met 210.000 bezoekers is het een van de beste autosportevenementen van Europa. De organisatoren noemen het de grootste autorace ter wereld en met 150 ingeschreven teams en een totaal van zo’n 600 rijders is die claim alleszins te rechtvaardigen. Ook het circuit is buiten categorie, met een lengte van ruim 25 kilometer en, afhankelijk van de wijze van tellen, rond de 80 bochten. “Het blijft een bijzonder evenement”, weet Yelmer, “en ook de editie van dit jaar was daarop geen uitzondering.”

Het begon allemaal bij prachtig, bijna zomers weer, tijdens de ‘Adenauer Racing Day’ op woensdagmiddag, waar de coureurs hun raceauto’s toonden aan de talrijk aanwezige fans en talloze handtekeningen zetten. Vanaf donderdag werd er gereden en ook tijdens de trainings- en kwalificatiesessies waren de omstandigheden optimaal. In de top 30-kwalificatie, de ‘shootout’ voor de 30 snelste teams, wist Yelmer de Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 5 temidden van de sterke concurrentie als negende te kwalificeren. In de race liep het team, dat naast Yelmer bestond uit de Duitsers Thomas Jäger, Jan Seyffarth en Luca Stolz, al in een vroeg stadium een tijdstraf van 30 seconden op, omdat de voorgeschreven minimale pitstoptijd niet gehaald was. “We waren één seconde tekort blijven staan. Een typisch geval van miscommunicatie, maar de wedstrijdleiding was onverbiddelijk, want zo zijn de regels nu eenmaal”, gaf Yelmer toe.

Daarna werkte het kwartet in de Mercedes-AMG GT3 in de kleuren van schokdemperfabrikant Bilstein zich gestaag op naar voren. In de nacht kwam de aangekondigde regen, die het voor de deelnemers erg lastig maakte. “Af en toe kwam het echt met bakken naar beneden, dat was best moeilijk om te rijden. In mijn eerste stint in de regen begon ik nog op ‘intermediates’, waarmee ik een van de snelsten op de baan was, maar in de vierde ronde van mijn rijbeurt begon het zo hard te regenen dat ik ook maar naar binnen gekomen ben om te wisselen op regenbanden”, aldus de Nederlandse coureur.

In de ochtend kwam er ook nog eens mist boven het circuit te hangen die zo dicht werd, dat de wedstrijdleiding niet anders kon beslissen dan de race voor twee uur te onderbreken, omdat verder rijden vanwege het beperkte zicht te gevaarlijk zou zijn geweest. Om 14.00 uur werd de wedstrijd hervat, waarmee er nog anderhalf uur te rijden waren. Dat werd een sprintrace tot aan de finish, waarin Yelmer een glansrol vervulde. “We wisten dat we nog kans maakten om op het podium te eindigen, dus ik heb echt alles uit de kast gehaald. Helaas werd ik direct na de herstart door een concurrent in de rondte getikt, waardoor ik het halve veld aan me voorbij zag trekken voordat ik weer verder kon, maar toen ging ik er ook vol tegenaan”, zegt hij. “Uiteindelijk wist ik Maxime Martin in de Aston Martin nog in te halen en zo zijn we dus inderdaad als derde geëindigd. Het was wel continu op het randje, maar dat maakt het natuurlijk ook wel mooi, zeker als het dan ook allemaal lukt en we beloond zijn met zo’n mooi resultaat!”

Voor Yelmer betekende het podiumsucces bij de klassieker in de Eifel de voortzetting van een tot nu toe bijzonder succesvol seizoen. Dat begon in januari al goed met de overwinning bij de 24-uursrace in Dubai, gevolgd door zeges in de kwalificatierace voor de 24-uurswedstrijd op de Nürburgring en in het Brits GT-kampioenschap op het circuit van Rockingham. “In totaal heb ik in zeven races zes keer op het podium gestaan, bepaald niet verkeerd”, lacht hij. Komend weekeinde staat voor Yelmer de volgende ronde van de Blancpain GT Series Endurance Cup op Silverstone op het programma, daarna gevolgd door het Brits GT-kampioenschap op Snetterton en de volgende Blancpain-wedstrijd op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet.


2018,8,02,12,00

countdown to next race   D 00H 00M

close modal